LepšieBývanie.sk - úvodná stránka

Centrum.sk

Nie ste prihlasený   Prihlásiť | Zaregistrovať

Kuchyne | 16.10.2010

Indukčné varné dosky sú dnes v kurze

Indukčné varné dosky sú dnes v kurze
Čo v súčasnosti letí v kuchyni? Kadečo, ale najviac indukčné varné dosky. A nedá sa tomu vôbec čudovať, veď majú naozaj veľa výhod.

Čo sú vlastne zač?
Indukčná varná doska je energeticky efektívna vďaka svojej schopnosti využiť 90 percent vynaloženej energie, zatiaľ čo pri plynovom sporáku dochádza k strate 50 percent a v prípade sklokeramickej dosky je strata 40 percent. Tento pomer je daný tým, že indukčná doska zohrieva len dno nádoby a nedochádza k úniku tepla do okolia. Vďaka tomu je ohrev podstatne rýchlejší. Ak by sme to mali znázorniť na príklade, tak kým na plyne by sa 2 litre vody varili 9 minút a na bežnej sklokeramickej doske 8 minút, indukcia ich zvládne uvariť za 5 minút.

Princíp fungovania
Princíp indukčného varenia spočíva v tom, že medzi feromagnetickým dnom nádoby položenej na povrchu a medenou cievkou umiestnenou pod platňou vzniká elektromagnetické pole. Nepretržite zahrieva dno nádoby podľa stupňa nastaveného výkonu.

Po vypnutí zasa dochádza k veľmi rýchlemu chladnutie. Test s jedným litrom vody uvarenej na 60 ° C ukázal, že zatiaľ čo sklokeramická doska chladne 25 minút a plynová 14, indukcii stačí iba 6 minút. V priebehu varenia tak odpadá nebezpečenstvo popálenia a majiteľ sa nemusí báť ani prípadného požiaru, ktorý by mohol hroziť pri manipulácii s otvoreným ohňom.

Výhodou indukčnej varné dosky je aj jej schopnosť reagovať veľmi rýchlo. Ak výkon znížite či zvýšite, zmenu pocítite okamžite. S indukciou je možné regulovať teplotu s presnosťou takmer na 1 ° C.

Dbajú aj na bezpečnosť
K základnému vybaveniu indukčných dosiek patrí dotykové ovládanie a bezpečnostné prvky, ktoré sú neoceniteľné nielen pre rodiny s malými deťmi. Signalizácia zostatkového tepla svieti, pokiaľ je spotrebič ešte stále nahriaty na vyše 60 ° C. Rovnako oceníte aj detskú poistku, ktorá znemožní používanie funkcií. Pre pohodlné varenie slúži časovač, vďaka ktorému je možné nastaviť dĺžku varenia, čo sa nesmierne hodí napríklad pri varení vajec, cestovín či knedlí.

Kde sú výhody, sú aj nevýhody
Za istú nevýhodu indukčného varenia je považovaná nutnosť používať špeciálne nádoby na to určené. Všeobecne povedané, potrebujeme nádoby s obsahom železa na dne, teda feromagnetické. Pre bežné varenie si vystačíte s tromi základnými hrncami a praktickou panvicou. Nemusí teda ísť o zásadný nákup nového vybavenia, ktoré by malo ohroziť vašu peňaženku.

Ďalšou často spomínanou nevýhodou je obstarávacia cena výrobku. Vzhľadom k tomu, že indukcia si už v našich kuchyniach našla svoje miesto, sa však nemusíte báť, že by vás obstaranie indukčné varné dosky zruinovalo. A najmä myslite na to, že hoci bude musieť spočiatku niečo investovať, neskôr sa vám to mnohonásobne vráti.

Autor: Lena

Zdieľať na Facebooku

Fotogaléria [9]Ďalšie fotografie

Súvisiace články

 

Napíšte nám

Máte námet na článok? Alebo sa chcete pochváliť fotografiami rekonštrukcie, stavby či zaujímavého zariadenia vášho domu či bytu? Pošlite nám e-mail.



Vybrané príspevky zverejníme a odmeníme darčekom z redakcie!



E-Mail

Aktuálne | Katalóg firiem | Dnes | Mapy | Cestovné poriadky | E-mail | Žena | Wanda.sk | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Showbiz | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice | TV program | Horoskopy | Zľavy | Testy | Receptár | Reality

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 1999-2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.