LepšieBývanie.sk - úvodná stránka

Centrum.sk

Nie ste prihlasený   Prihlásiť | Zaregistrovať

Tipy a triky | 11.02.2009

Ako chladiť a mraziť potraviny

Chladnička je neoceniteľným pomocníkom v našich domácnostiach. Vďaka nej vydržia potraviny a polotovary dlhšie čerstvé a vďaka mrazeniu ich môžeme uskladniť aj na veľmi dlhú dobu, čo nám ušetrí nielen čas strávený nakupovaním, ale aj peniaze...
Ako chladiť a mraziť potraviny
Prvým predpokladom pre správne chladenie potravín je dostatočné prúdenie chladného vzduchu, preto chladničku neprepĺňame a drôtené police nezakrývame papierom. Do chladničky nevkladáme horúce jedlá, pretože tým zvyšujeme spotrebu elektrickej energie a na druhej strane dochádza k znehodnoteniu jedla.

Potraviny v chladničke ľahko preberajú cudzie pachy. Aromatické potraviny preto odkladáme v uzatvorených nádobách, alebo ich balíme do celofánu, pergamenového papiera alebo mikroténového sáčku. Optimálna teplota v chladničke je +5°C a v mrazničke -18°C.

Na najvrchnejšiu poličku ukladáme hotové jedlá, otvorené konzervy, jedlá vo varných nádobách. Na policu pod ňou umiestňujeme mlieko a mliečne výrobky, o poschodie nižšie patrí čerstvé mäso, nárezy a salámy. V dolnej časti chladničky, v osobitnej zásuvke, uskladňujeme ovocie, zeleninu a šaláty. Na policiach vo dvierkach majú hore svoje miesto maslo, syr, v strednej časti vajcia, konzervy a úplne dole ukladáme nápoje vo fľašiach.

Doba a spôsob skladovania čerstvých potravín v chladničke:
- surové mäso - 1 až 2 dni,

- surové mleté mäso, čerstvá a konzervovaná ryba - 1 deň,

- varené, pečené mäso - 1 až 3 dni,

- vyprážané mleté mäso, studený nárez, klobásy, tepelne upravená a údená ryba - 2 dni,

- čerstvé kurča, kačica, krabicové otvorené mlieko, otvorené konzervované ovocie - 3 dni,

- pečená kačica, mäkký syr, tvaroh - 4 dni,

- neotvorené maslo, huby, paprika, jahody, maliny - 2 dni,

- otvorené maslo, tvrdý syr, vajcia, mrkva, koreňová zelenina, paradajky - týždeň,

- hlávková zelenina - 5 dní

Kombinované chladničky s mrazničkou sú najpraktickejšie, ale ak máme dostatok miesta môžeme si zaobstarať aj samostatnú mrazničku. Ak chceme, aby si mrazené potraviny udržali svoju nutričnú hodnotu aj kvalitu, nesmieme zabudnúť na maximálnu dobu ich skladovania. V prípade kupovaných mrazených výrobkov je uvedená na obale.

Doba a skladovanie potravín v mrazničke
Ak si sami zmrazujeme potraviny, je dobré vedieť, čo a ako dlho môžeme skladovať v mrazničke. V zásade platí, že raz rozmrazené potraviny druhýkrát nezmrazujeme. Po rozmrazení treba potraviny tepelne spracovať.

Maximálna dĺžka uchovania zmrazených potravín:

- hovädzie mäso surové - 12 mesiacov,

Ako chladiť a mraziť potraviny
- bravčové a teľacie mäso surové - 6 až 9 mesiacov,

- surové kurča - 12 až 18 mesiacov,

- slanina - mesiac,

- šunka - 2 mesiace,

- torty a rezy - 2 až 4 mesiace,

- zelenina a ovocie - 8 až 12 mesiacov,

- špagety, polievky, plnená paprika - 2 až 4 mesiace,

- fašírky, dusené mäso, roštenky, pečená ryba - 1 až 3 mesiace,

- chlieb, rožky a žemle - 3 až 6 mesiacov,

- pečené koláče - 6 mesiacov,

- surové koláče - 3 až 6 týždňov,

- pečivo z lístkového cesta - 2 až 3 mesiace,

- jedlá zo zemiakov, cestoviny, hranolky - 12 mesiacov, - zmrzlina, nanuky - 3 týždne.

Ďalšie zásady na správne zmrazovanie potravín:
- Pred zmrazovaním z mäsa odstráňte mastné časti, lebo tuk skracuje čas uskladnenia.

- Maximálna hmotnosť jedného kusu mäsa nesmie byť väčšia ako 2 kg.

- Zásadne zmrazujte čerstvé mäso, bez náznaku zápachu.

- Mäso rozmrazujte postupne, v chladničke 12 až 24 hodín podľa veľkosti. V nevyhnutnom prípade je možné urýchliť rozmrazovanie ponorením dobre zabaleného mäsa do vlažnej vody.

- Nerozmrazené mäso varíme vo vriacej slanej vode, mäso určené na dusenie, pečenie a vyprážanie čiastočne rozmrazujeme.

- Mrazené ryby a rybie filé sa pred tepelnou úpravou nerozmrazujú.

- Mrazené ovocie do múčnikov a knedlí nerozmrazujeme. Ovocie na prípravu zmrzliny, ovocných nápojov, šalátov čiastočne rozmrazujeme. Posypeme ho cukrom, aby nezoxidovalo a nestratilo farbu.

Chladnička aj mraznička majú byť umiestnené čo najďalej od tepelného zdroja - radiátora, pece, umývačky riadu alebo práčky, dostatočne vzdialené od steny. A nezabudnime na pravidelné čistenie a odmrazovanie.

Autor: Radomír

Zdieľať na Facebooku

Súvisiace články

 

Napíšte nám

Máte námet na článok? Alebo sa chcete pochváliť fotografiami rekonštrukcie, stavby či zaujímavého zariadenia vášho domu či bytu? Pošlite nám e-mail.



Vybrané príspevky zverejníme a odmeníme darčekom z redakcie!



E-Mail

Aktuálne | Katalóg firiem | Dnes | Mapy | Cestovné poriadky | E-mail | Žena | Wanda.sk | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Showbiz | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice | TV program | Horoskopy | Zľavy | Testy | Receptár | Reality

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 1999-2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.