LepšieBývanie.sk - úvodná stránka

Centrum.sk

Nie ste prihlasený   Prihlásiť | Zaregistrovať

Zeleň a záhrada | 05.01.2010

Zemiak náš každodenný

Zemiak náš každodenný
Zemiak patrí v našich končinách k bežne dostupným a často používaným surovinám. Hádam ani niet domácnosti, kde by sa v kuchyni zemiaky nepoužívali na prípravu rôznych jedál. Táto plodina však ukrýva omnoho viac než si možno myslíte.

Čo obsahuje?
Zemiak je bohatým zdrojom mnohých dôležitých látok a vitamínov. Z minerálov je významný najmä obsah draslíka, ale v zemiakoch nájdeme aj vápnik, fosfor, železo či horčík a ďalšie látky.

Zemiaky obsahujú aj rôzne vitamíny, hlavne vitamín C. Tento vitamín sa však tepelnou úpravou znehodnocuje a najviac ho teda obsahujú surové zemiaky hneď po vyoraní z pôdy. Pri množstve, v ktorom ich jeme sú však pre nás aj tak významným zdrojom tohto vitamínu. Okrem C-čka je v zemiakoch zastúpený vitamín E, K ale tiež niektoré vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej.

V čom nám môže pomôcť?
Vďaka obsahu týchto a ďalších významných látok je zemiak dobrým pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach a neduhoch. Známe sú jeho liečivé účinky pri problémoch s cievami či srdcom a konzumáciou zemiakov prispievame tiež k udržiavaniu správnej hodnote krvného tlaku a zdravej hladine cholesterolu.

Zemiak náš každodenný
Kyselina listová obsiahnutá v zemiakoch priaznivo vplýva na plodnosť a je tiež prevenciou rôznych vrodených vývojových porúch plodu, preto sa odporúča zvýšiť jej príjem u budúcich mamičiek. Spolu so železom sa kyselina listová podieľa aj na správnej krvotvorbe. Konzumácia zemiakov je prínosom aj pre tých, ktorí trpia zadržiavaním tekutín v tele.

Obsah vlákniny robí zo zemiakov potravinu „priateľskú" k našim črevám, bojujúcu proti nepríjemnej zápche. Navyše sú vhodné i pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov, keďže obsahujú málo tukov a kalórií (samozrejme, záleží na tom, v akej podobe zemiaky konzumujete).

Zemiaky sa však dajú využiť aj zvonka ako rýchla úľava pri popáleninách a sú tiež častou zložkou „domácich" pleťových masiek.

Známe sú aj pozitívne účinky surovej zemiakovej šťavy, ktorá pomáha napríklad pri žalúdočných ťažkostiach a pri reume (spravidla sa kombinuje aj s ďalšími zeleninovými šťavami).

Aby neuškodili
Zemiaky sú teda skutočne pokladom pre naše zdravie a určite by v našom jedálničku nemali chýbať.

Je ale dobré vyhýbať sa príliš naklíčeným zemiakom, nakoľko klíčky obsahujú jedovaté látky. Podobne nevhodné sú aj zelené zemiaky. Ak však nie sú klíčky a zelené časti zemiakov príliš rozsiahle, potom ich stačí pred použitím dôkladne odstrániť.

Záleží aj na tom, ako zemiaky konzumujeme. Ak si radi a často pochutnávate na zemiakových lupienkoch, potom nečakajte, že vaše zdravie bude prekvitať - skôr si privodíte problémy s nadmernou hmotnosťou a ďalšie zdravotné ťažkosti.

Ani premastené hranolky nie sú tým pravým orechovým. Najlepšie je variť zemiaky aj so šupkou a až potom jemne olúpať, pretože práve pod šupkou sa nachádza veľa dôležitých látok.

Autor: Diana

Zdieľať na Facebooku

Súvisiace články

 

Napíšte nám

Máte námet na článok? Alebo sa chcete pochváliť fotografiami rekonštrukcie, stavby či zaujímavého zariadenia vášho domu či bytu? Pošlite nám e-mail.

Vybrané príspevky zverejníme a odmeníme darčekom z redakcie!

E-Mail

Aktuálne | Katalóg firiem | Dnes | Mapy | Cestovné poriadky | E-mail | Žena | Wanda.sk | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Showbiz | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice | TV program | Horoskopy | Zľavy | Testy | Receptár | Reality

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 1999-2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.