LepšieBývanie.sk - úvodná stránka

Centrum.sk

Nie ste prihlasený   Prihlásiť | Zaregistrovať

Zeleň a záhrada | 26.03.2011

Viete strihať vinič?

Viete strihať vinič?
Máte radi víno? Ak aj vy patríte medzi aktívnych vinárov, ktorý si dobré vínko nielen radi vypijú, ale aj vedia, ako sa treba postarať o vinič, určite vám nemusíme hovoriť o jeho strihaní. No možno vinič len začínate pestovať a preto sa vám nasledujúce rady budú hodiť.

Kedy vinič striháme?
Vinič striháme v skorú jar, dokonca už koncom februára, samozrejme pokiaľ vtedy nie sú príliš silné mrazy. V podstate však teraz je ešte ten správny čas. Keď budete strihať alebo rezať neskoro, keď už v rastline prúdi miazga, čo sa v prípade viniča začína už veľmi skoro, mohla by vytiecť a to by rastline samozrejme k dobrej kondícií veľa nepriadalo.

Rez by sa mal dokončiť približne do polovice marca a je nutné pri tom dávať veľký pozor na samotná očká, aby sme ich pri strihaní viniča nepoškodili. Vinič rodí na nových výhonoch, ktoré vyrastajú na dvojročnom dreve, a preto aj staršie drevo striháme.

Je však potrebné si uvedomiť, že po samotnom strihaní viniča ešte prichádza na rad uväzovanie kmienkov, čo je najlepšie stihnúť zhruba do polovice apríla, kedy je kmienok ešte dobre ohybný.

Ako strihať?
Každý vinár má v podstate ten svoj štýl strihania viniča. No v zásade môžeme konštatovať, že niektoré, najmä stolové odrody, zrezávame na šesť až osem očiek, prípadne na osem až dvanásť. Pokiaľ ide o muštové odrody, tu by malo stačiť zrezať na štyri až šesť očiek. To závisí od toho, na akej opore bude vinič rásť. Aby sme si to trochu uľahčili, tak sa riaďme zásadou, že čím bude vyššia opora, tým viac očiek ponecháme. 

Druhý rez môžeme uskutočniť v lete, konkrétne v júli, ale o tom si zasa povieme, keď príde ten správny čas.

Niečo o chorobách
Aby sme si boli na istom, povedzme si niečo aj o chorobách, ktoré môžu vinič napadnúť. Medzi ne patrí napríklad pleseň viničová alebo peronospóra viniča. Predovšetkým v daždivom a teplom počasí sa objavujú na listoch okrúhle žltozelené škvrny. Neskôr to môže prejsť až do plesňového povlaku, čo spôsobí, že listy nakoniec zhnednú a opadajú. Kvetenstvá aj bobule tým predčasné uschnú.

Ako preventívne opatrenie pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť chemickým postrekom, odporúčame presvetľovanie kríkov, aby nám po daždi rýchlejšie schli.

Nepríjemnou chorobou je aj múčnatka, ktorá sa vyskytuje hlavne pri viniči, ktorý je vysadený na zatienených a málo vzdušných miestach, napríklad pri múroch. Spozorujeme ju tak, že na hornej strane listov, na letorastoch aj bobuliach sa objavuje sivý, akoby pomúčený povlak.

Choroba sa šíri najmä počas vyššej alebo striedavej vzdušnej vlhkosti a pri vyšších teplotách, pri nadbytku dusíka a nedostatku drasíka. V ohrozených oblastiach je nutné ešte pred kvitnutím viniča začať s ochranou chemickými prípravkami. Spočiatku používame rôzne sírne prípravky, neskôr organické fungicídy.

A pre istotu jedna rada na záver: Pred poškodením mladých letorastov citlivých na neskoré jarné mrazíky chránime kríky viniča fóliou alebo netkanou textíliou.

Autor: Valto

Zdieľať na Facebooku

Súvisiace články

 

Napíšte nám

Máte námet na článok? Alebo sa chcete pochváliť fotografiami rekonštrukcie, stavby či zaujímavého zariadenia vášho domu či bytu? Pošlite nám e-mail.

Vybrané príspevky zverejníme a odmeníme darčekom z redakcie!

E-Mail

Aktuálne | Katalóg firiem | Dnes | Mapy | Cestovné poriadky | E-mail | Žena | Wanda.sk | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Showbiz | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice | TV program | Horoskopy | Zľavy | Testy | Receptár | Reality

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 1999-2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.