Vyhoďte všetky kuchynské náradia: Potrebujete len tento jeden kus!

Doplnky, dekorácie | 04.04.2019

Kuchynské šuflíky plné náradí od výmyslu sveta, poznáte to? Drvivú väčšinu ani nepoužívate a keby ste sa ich vzdali, ušetrili by ste kopec voľného miesta. Ktorého kúsku sa však nesmiete vzdať ani za nič?

Bez ohľadu na štýl stravovania, ktorý razíte vo svojej domácnosti, dobrá panvica je jedným zo základných riadov, ktorý by ste mali vo svojej kuchyni mať. Na trhu je však také nepreberné množstvo panvíc, tvarov a materiálov, že vybrať tú jedinú, správnu, zdravú a trvanlivú bude poriadna fuška!

Prečítajte si aj: Máte malého školáka? Potom doplňte do jeho izby TIETO veci, bude ich potrebovať

Alebo možno aj nie, ak sa vám podarí spraviť si prehľad a správne zvoliť panvicu vzhľadom na svoje potreby. Nie každý totiž potrebuje mať doma wok či panvicu na palacinky, inému zase len jediná panvica ani zďaleka nestačí. Takže, ako na to?

 

Poďme sa teda najprv pozrieť na druhy panvíc

Ak chcete mať doma len jedinú panvicu, mali by ste voliť tzv. univerzálnu. Má hlbšie dno, a tak vám umožní prípravu mäsa, zeleniny, ale aj omáčok a samozrejme i vyprážanie. Takáto panvica však neumožňuje prípravu palaciniek.

Prečítajte si aj: Zariaďujete izbu pre bábätko? Polovica vecí je zbytočná, na 100 % ich tam máte tiež

Aj mnohé recepty ázijskej kuchyne určené pre špeciálny typ panvice - wok, sa vám budú pripravovať v takejto univerzálnej len ťažko. Veľkosť univerzálnej panvice voľte podľa množstva pokrmu, ktorý potrebujete pripravovať.

Prečítajte si aj: Hluché miesta v byte: Pozrite sa, ako sa dajú využiť!

Palacinková panvica

Je nižšia a umožní nielen správnu prípravu tejto pochúťky, ale aj jednoduché varenie ďalších tradičných pokrmov slovenskej kuchyne, napríklad praženice či volského oka. Milovníci grilovaných pokrmov by rozhodne mali hľadať do svojej kuchyne špeciálne grilovacie panvice, ktoré rovnomerne vedú teplo celou plochou.

 

Wok

Wok je typický svojím tvarom, a teda aj funkciou. Jeho dno je zúžené, steny sú šikmé a určené na rýchlu tepelnú prípravu zeleniny i mäsa. Zvyčajne ich nájdete ako liatinové alebo oceľové, a ak ste milovníkom nielen ázijskej kuchyne, rozhodne by ste si wok mali zaobstarať.

Prečítajte si aj: Betónové podlahy majú plusy a mínusy: Treba vedieť, na čo si dať pozor

Umožňuje pripraviť pokrmy pre väčší počet osôb. Pre niekoho môže byť mínusom väčšia hmotnosť panvice a tým aj iný spôsob manipulácie, ak sa však naučíte so svojím wokom pracovať, budete ho využívať prakticky denne.

Prečítajte si aj: Wellness bývanie: 5 tipov, ktoré nesmú chýbať

A čo materiál?

Ten je pre funkciu i životnosť panvice mimoriadne dôležitý. Okrem samotného materiálu však zohľadňujte pri výbere vždy aj jeho hrúbku. Ku klasike patria hliníkové panvice. Vydržia pomerne dlho a sú určené nenáročným kuchárom, ktorí nehľadajú veľkú investíciu.

 

Titánová úprava je trvácna, odolná a nepriľnavá, ideálna voľba na časté použitie, pričom nevyžaduje na prípravu pokrmov tuky, umožňuje aj kontakt ostrého náčinia s povrchom a čistí sa jednoducho.

Prečítajte si aj: Neskutočné premeny malých spální

Podobné vlastnosti vám ponúkne aj klasická nerezová panvica, časom sa však môže opotrebovať a pri tomto povrchu je potrebné dávať pozor na pripaľovanie pokrmu.

Prečítajte si aj: Toto všetko vás čaká v aprílovom Lepšom Bývaní: Nenechajte si to ujsť

Skúsili ste už medenú panvicu?

Áno, znie to síce ako retro voľba, medená panvica však rýchlo a dobre vedie teplo, a preto urýchľuje prípravu jedál. Jej nevýhodou je nemožnosť umývania v umývačke i jej chemické reakcie na okolie, prosto povedané, bude si vyžadovať vašu pozornosť i starostlivosť.

 

Podobne aj železné a oceľové panvice vyžadujú istú skúsenosť pri používaní a sú skôr voľbou do profesionálnych kuchýň.

Prečítajte si aj: Trendy sa menia, ale obývačka v TEJTO farbe je stálica: Prečo to funguje toľké roky?

Ak zvolíte keramickú panvicu, získate šikovnú panvicu na ohrev pokrmov a prípravu pri nízkych teplotách. Svoju pozornosť pri výbere panvice tiež zamerajte na možnosť dokúpenia prikrývky, prípravu jedla takto rozšírite o možnosť dusenia.

Pozrite si v našej GALÉRII rôzne typy panvíc a wokov a hneď budete vedieť, ktorú (ne)potrebujete!

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia