Táto jesenná zelenina je nielen najkrajšia dekorácia, ale je aj napráskaná vitamínmi

Doplnky, dekorácie | 04.10.2019

Jeseň nie je chladná a pochmúrna. Práve naopak, je veľmi farebná a štedrá. Vďaka nej si vyzdobíte byt a aj navaríte obed. Bude vám na to stačiť jediná prechádzka po okolí...

Nie je tekvica ako tekvica. Áno, existuje ich mnoho druhov. Ak ste doteraz poznali len klasické hokkaido, radi vám ukážeme veľa ďalších tekvíc, ktoré vám poslúžia na tisíc spôsobov - a to nielen v kuchyni! Poďme sa však pozrieť, prečo sú zdravé a ktoré sa rozhodne oplatí mať doma.

Prečítajte si aj: Chceli by ste bývať v barndomíniu? Ide o nový štýl bývania, pre ktorý by ste sa upísali aj diablovi!

Tekvica je darom z amerického kontinentu, bez ktorého si vlastne jeseň ani nevieme predstaviť. V septembri je ideálny čas na zber úrody tekvíc. Ak ste si ich tohto roku do záhrady nevysadili, budúci rok rozhodne neotáľajte! Ich pestovanie je jednoduché, skladovanie je nenáročné a využiť ich môžete do rôznych receptov i mnohými ďalšími spôsobmi.

 

Prečo tekvica?

Má zaujímavú chuť, dokáže však byť natoľko neutrálna, že vám zachutí na sladké i slané spôsoby. Je vlastne základnou potravinou, a tak ňou môžete nahradiť napríklad zemiaky. Nakŕmi nielen vás, ale aj vaše domáce zvieratá, vyrobíte z nej olej a dokonca dekorácie. Navyše, je plná vitamínov a minerálov, preto je vhodné ju zaradiť na jedálny lístok každý deň počas celej jesene.

Prečítajte si aj: Ošumelé a tuctové vodovodné batérie sú OUT: Pozrite na tieto 3D nádhery

Je ich toľko!

Áno, doslova. Je dobré vedieť, že v zásade existujú štyri skupiny tekvíc: tekvica obyčajná, veľkoplodá, muškátová a fíkolistá. Fíkolisté tekvice sa používajú na štiepenie melónov a uhoriek. Medzi tekvice obyčajné patrí aj obľúbený patizón (môžete z neho pripraviť veľmi chutné placky alebo ho zavárať).

Prečítajte si aj: TOTO sú najkrajšie budovy sveta: Už ste videli aspoň jednu?

Muškátové tekvice majú hruškovitý tvar. Vnútro majú typicky oranžové a veľmi chutné. Často môžete natrafiť na odrodu Butternut, teda maslovú tekvicu. Ak budete mať možnosť, určite ju vyskúšajte.

 

Avšak tie najklasickejšie tekvice sú zvyčajne oranžové a patria sem hlavne tekvice veľkoplodé. Ich najväčšie odrody ako napríklad Goliáš môžu mať až 30 kíl. Šialené? Nie, pestujú sa špeciálne na výrobu kompótov a džemov.

Prečítajte si aj: Radi sa pozeráte na pekné veci? Toto je 9 tipov na najlepšie jesenné výlety

Majú rôzne farby!

Nielen typickú oranžovú, ale aj zelenú, alebo modrošedú. Práve vďaka rôznorodosti farieb a tvarov z nich môžete kreovať zaujímavé kompozície pri dekorovaní domácnosti. Ako ju správne skladovať?Pravdou je, že vám vydrží veľmi dlho a stále bude chutiť výborne. Zo záhrady ju však prineste pred prvými mrazmi, tie by jej uškodili.

Prečítajte si aj: Poznáme to všetci: Škaredé, plastové dvierka od stúpačiek - TAKTO ich zamaskujete

Trhajte alebo ešte lepšie, odrežte ju aj so stopkou - po jej odpadnutí už tekvicu rýchlo skonzumujte. Je dobré vedieť, že s konzumáciou tekvice sa nemusíte ponáhľať, hlavne ak ste ju čerstvo obrali. Potrebuje totiž istý čas na dozretie, zvyčajne niekoľko týždňov. Pokojne ju nechajte odpočívať na slnku na parapete, odložené ich môžete mať aj vonku, avšak pod strechou a v suchom prostredí.

 

Pozor na hnilobu a plesne

Uskladnené tekvice nemajú radi vlhko, rýchlo totiž podľahnú nákaze, preto ich chráňte, aby sa im nepoškodila šupka a neboli vystavené teplote vyššej než 20 stupňov Celzia. Takto vám budú tieto vitamínové bomby robiť radosť po dlhú dobu.

Inšpirujte sa týmito jesennými kráskami v našej GALÉRII. Toto všetko sa z nich dá vyrobiť!

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia