Malá, ale šikovná kuchyňa

Kuchyne | 01.11.2005

Malá kuchyňa alebo kuchynský kút sa zariaďujú dosť ťažko. Na to, aby sme zaistili dostatok pracovného i úložného priestoru, je nutná istá vynaliezavosť. Musíme starostlivo zvažovať. Začneme úvahou, na čo budeme kuchyňu používať.

Prevažne na rýchlu prípravu polotovarov, alebo radi varíme? Pre koľko osôb budeme variť?Spíšeme si kuchynské prístroje a zariadenia, ktoré už máme, či ktoré si chceme kúpiť. Potom si dobre preštudujeme priestor, ktorý máme k dispozícii. Kúzla s priestorom Nad väčšinou kuchynských katalógov sa pekne sníva, ale môže sa stať, že všetko je oveľa väčšie než potrebujeme. Riešením je nechať si vyrobiť kuchyňu na mieru, hoci taký prístup je samozrejme drahší. Inšpirovať sa dá tiež trochu netradične - z katalógov určených na vybavenie obytných člnov a prívesov. Tam sú kuchynky zariadené skutočne účelne. Rozhodne akceptujme dôležité poučenie - v malej kuchyni nie je miesto pre nefunkčné ozdoby. Neznamená to však, že by priestor musel vyzerať pochmúrne. Pekné zariadenie a vhodné usporiadanie premení i ten najmenší priestor na útulnú kuchynku, kde je radosť variť.

Ráčte vstúpiť
Klasické dvere zaberú veľa miesta. V maličkých kuchyniach sú nielen nevhodné, ale môžu byť i nebezpečné. Ušetríme veľa miesta, ak sa obídeme bez nich a necháme kuchyňu prepojenú s jedálňou či obývačkou. Môžeme tiež vybúrať celú stenu, alebo aspoň jej časť a kuchynku tak spojiť s jedálnym priestorom, vznikne kuchynský kút. Pokiaľ trváme na klasických dverách, zavesíme ich tak, aby sa otvárali von z miestnosti. Ušetríme vzácny priestor a eliminujeme riziko úrazu pri manipulácii s horúcimi vecami vo vnútri kuchyne, ktoré je pri neočakávanom otvorení dverí smerom dovnútra značné. Určitým kompromisom sú dvere posuvné. V tomto prípade ale musíme nechať časť vonkajšej steny voľnú, aby sa dali odsunúť. Vhodnejším riešením sú zhrňovacie dvere, ktoré sa pri otváraní skladajú do úzkeho pásu.

V jednoduchosti je krása
Čím menšiu kuchyňu vlastníme, tým je dôležitejšie, aby všetko malo svoje miesto, aby sa pracovné úkony vzájomne nekrížili a aby sme neskladovali zbytočnosti. Umiestnenie sporáku, drezu či elektrických zásuviek nie je ľahké neskôr preorganizovať. Pritom vtesnať do malej kuchynky všetko základné vybavenie je veľký problém. Nájsť v nej ešte vhodné miesto pre malé praktické elektrospotrebiče a pre dobre zásobenú komoru, to už je skutočný oriešok.

Kuchynské zariadenie
Základné kuchynské spotrebiče sa vyrábajú v určitých veľkostiach a pri najlepšej vôli ich nezmenšíme. Drez praktických rozmerov je nutnosť. V kuchynskom katalógu môže prázdny drez úspornej veľkosti vyzerať priestorný, ale vojde sa doň aspoň najnutnejší riad? Budeme pravdepodobne chcieť i mikrovlnnú rúru. Dnes sa už vyrábajú kombinované rúry fungujúce ako mikrovlnná i normálna klasická rúra. Niektoré majú dokonca na hornej strane dve platničky, ktoré nahradia varnú dosku. I v malej kuchyni musí byť chladnička dosť veľká na to, aby sa do nej uložilo primerané množstvo potravín. Pokiaľ má menší obsah než 133 l, stačí tak pre jednu osobu. Vyberáme takú chladničku, ktorá má mraziaci box označený troma alebo štyrmi hviezdičkami. Pokiaľ chladničku naplníme uvážene, pojme prekvapivé množstvo potravín. Nie je vylúčené, že budeme mať v malej kuchyni i práčku. Pokiaľ ide o veľkosť, výber nie je zvlášť veľký, ale väčšina typov sa vojde pod pracovnú dosku. Malé elektrospotrebiče šetria čas len vtedy, ak sú po ruke, a potom avšak zaberajú miesto na pracovnej doske.

Odolajme teda pokušeniu a nechajme tam len to najnutnejšie: kuchynský robot, varnú kanvicu, toastovač. Pokiaľ je pre nás veľkosť pracovnej plochy skutočne podstatná, potom je vhodné obstarať si kryt na drez a varnú dosku. Toto opatrenie zaistí naviac celistvosť linky, a tým sa maličká kuchyňa zdanlivo zväčší. Úložné priestory Sú neustálym problémom, a tak sa musí využiť každý štvorcový centimeter. Radšej si vyberajme skrinky s dvierkami širokými len 30 cm - namiesto tradičných 60 cm - budú sa ľahšie otvárať. Ešte lepšie sú posuvné dvierka. Dobrá je tiež voľba skriniek s výsuvnými alebo otočnými policami - ktoré značne využívajú priestor - a s košíkmi zavesenými na dvierkach. Najskôr zvážime, čo všetko potrebujeme uskladniť v horných skrinkách, a podľa toho zvolíme ich výšku. Takmer vždy sa dajú dať na stenu otvorené police, ktoré úložný priestor zväčšia. Zvážme aj možnosť inštalovať do drezu drvič odpadu, ktorý nás zbaví pretekajúceho odpadkového koša. Náradie zavesené na stene pod hornými skrinkami je tiež riešením, ako ušetriť miesto. V skrinkách potom zostane viac priestoru na veci, ktoré tak často nepoužívame. Priamo po ruke si ponechajme len to, čo je úplne nevyhnutné.

Farby a svetlo
Farby do minikuchyne vyberáme svetlé. Krása svetlých tónov dreva dodá kuchynke i tých najmenších rozmerov eleganciu a vzdušnosť. Tmavé farby a predovšetkým tmavé drevo sú vhodné do veľkých kuchýň, ale v malom priestore môžu pôsobiť tiesnivo. Steny vymaľujeme v podobnom tóne, ako je farba pracovnej dosky a skriniek. Miestnosť sa totiž bude zdať väčšia. I jednotlivé dvierka ku kuchynskému zariadeniu - okrem sporáku - sú v ponuke v rôznych farbách. Aby nebola kuchynka príliš fádna, môžeme ju zvýrazniť niekoľkými detailmi v kontrastných farbách, napríklad farebnými úchytkami alebo škárami obkladu.

Kuchyňa kompletne obložená keramickými obkladačkami sa ľahko udrží čistá, čo nie je zanedbateľné, pretože v malom priestore sa steny ďaleko skôr zašpinia. Vyhneme sa obkladačkám s výrazným vzorom. Na úzku podlahu priestorovo vyzrejeme, keď položíme obdĺžnikové dlaždice na šírku, to miestnosť opticky rozšíri. K pocitu väčšieho priestoru pomáha i dobré osvetlenie, tmavé kúty sú stiesňujúce. Dôležité je silné stropné svetlo, ale volíme také, ktoré nevrhá ostré tiene. Svietidlá pripevnené na stene umožňujú smerovať svetlo tam, kam je treba, a pracovnú dosku môžeme osvetliť trubicovou žiarivkou schovanou za lištou pod hornými skrinkami. Zdroje musia byť chránené pevným, bezpečným a dobre čistiteľným krytom odolným proti pare a vlhkosti.

Focus Media

Video

Diskusia