Ušetrite si námahu so zaváraním ovocia, moderné je niečo úplne iné!

Tipy a triky | 04.09.2019

Zaváranie ovocia má svoju históriu, ale nie je ani zďaleka tou najlepšou alternatívou. Skúsili ste toto?

Skúsili ste už sušičku potravín? Zvládne viac, než si myslíte. Zberáte úrodu a už máte komoru plnú zaváranín, kompótov i čalamády? Čo takto spracovať ovocie, zeleninu, hríby a dokonca aj mäso za pomoci sušenia? Ide o tisícročia overený spôsob uchovávania potravín, ktorý je nielen praktický, ale aj zdravý!

Ostatní práve čítajú: (FOTO) Víkendová chalupa v dezolátnom stave sa zmenila na NÁDHERU!

Sušenie je veľmi jednoduchý spôsob uchovávania potravín a ľudia ho využívajú už celé veky. Ak máte záhradu alebo pravidelný prísun čerstvého ovocia, zeleniny, byliniek, húb alebo hoci aj mäsa, mali by ste sa rozhodne poobzerať po šikovnej sušičke potravín - ušetrí vám čas aj námahu a v prípade niektorých spôsobov sušenia v rúre aj financie.

 

Sušenie ako prvý krok

Sušenie pri spracovaní potravín môže predstavovať len prvý krok. Napríklad sušený ligurček, koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak spolu so svojimi obľúbenými koreninami môžete spracovať na polievkovú koreniacu zmes. Sušené paradajky môžete naložiť do oleja a podobne dokážete ďalej spracovať aj mnoho iných potravín.

Ostatní práve čítajú: Povedzte NIE asfaltu a pošľapanej záhrade: Toto sú tie najkrajšie záhradné chodníčky

Treba vedieť: Do susičky patrí len zrelé ovocie a zelenina, nesmú byť napadnuté plesňami alebo chorobami. Výber teploty sušenia je rozhodujúci, teplota by nemala kolísať, preto je ideálne do sušičky investovať a vyberať typ, ktorý umožňuje nastavenie rôznych teplotných hladín - najlepšie s časovačom, ktorý zariadenie následne vypne.

Ostatní práve čítajú: Počuli ste už o „falošnej" mozaike?

Na najnižších teplotách medzi 35 až 40 stupňami Celzia by sme mali sušiť koreniny a byliny, o desať až pätnásť stupňov viac potrebuje ovocie, zelenina a huby. Na najvyšších teplotách, okolo 68 stupňov Celzia sušíme mäso - môže ísť o zverinu, hovädzie mäso i ryby, ideálne zbavené všetkého tuku (ten skracuje dobu trvanlivosti).

 

Pre úspech sušenia je dôležité, akým spôsobom potravinu nakrájame. Snažte sa vždy pripraviť rovnako veľké a hrubé kusy, budú mať podobný čas sušenia. Pri ukladaní na pláty by sa nemali prekrývať, predlžuje to sušenie.

Ostatní práve čítajú: Kachličkové trendy: Aký obklad vybrať a ktoré farby teraz letia?

Sušíme pokiaľ sa nezmení farba a pružnosť potraviny, nesmieme ich vysušiť tak, aby úplne stvrdli alebo boli krehké ako papier. Ak ste si doteraz netrúfli, rozhodne skúste sušiť mäso. Pred sušením ho dochuťte koreninami, soľou alebo ho marinujte. Dobre vysušené mäso je ohybné, neláme sa.

Ostatní práve čítajú: Farby podľa znamenia zverokruhu: TIETO doma rozhodne potrebujete 

Ako sušené potraviny skladovať?

Hneď ako vychladnú, začnite usušené kúsky odkladať, inak znova zvlhnú. Pripravte si dostatok nádob, prípadne vrecúšok, ktoré viete vzduchotesne uzatvoriť. Každú nádobu označte, aby ste poznali jej obsah a dátum sušenia.

 

Náš tip: Pripravte si pochúťku známu ako ovocná koža. Vyberte si ovocie podľa svojej chuti. Ak je veľmi šťavnaté, môžete pridať banán na zahustenie alebo rozmixované ovocie pred sušením povariť.

Ostatní práve čítajú: Čo s toľkou bižutériou? Šikovné gazdinky nám prezradili najlepšie tipy

Dôkladne rozmixovanú zmes nalejte na papier na pečenie, ktorým ste vystlali sušiaci plát a sušte na teplote okolo 80 stupňov Celzia. Ako prvé budú usušené okraje, preto ich odstrihnite, aby nevyschli úplne, ale ostali jemne pružné, pokračujte v sušení, až kým nemáte vysušený celý plát.

Pozrite si v GALÉRII, ako vyzerá vysušené ovocie, zelenina či mäso. V našom VIDEU uvidíte sušičku potravín v praxi.

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia