Opotrebovaný príbor s trochou hrzde? Vráťte mu lesk vďaka týmto veciam za pár centov!

Tipy a triky | 23.09.2019

Takto vrátite lesk nerezovému príboru!

Ste sklamaní, lebo váš príbor z nehrdzavejúcej ocele sa už neleskne ako nový? Na okrajoch ste si dokonca všimli niečo, čo pripomína hrdzu... Nie je nič zvláštne, že po nejakom čase používania sa na povrchu príborov vytvorí matná vrstva. Ale prečo je to tak? A ako vrátiť nerezu späť jeho lesk?

Prečítajte si aj: Poznáte výhody malých kuchýň? My áno

Stavte na kvalitu

Na výrobu príborov sa používa zliatina ocele, chrómu a niklu. Na trhu môžete nájsť výrobky s označením 18/10, 18/8 i 18/0. Označenie 18/10 napríklad znamená, že zliatina obsahuje 18 % chrómu a 10 % niklu a platí, že čím viac niklu, tým odolnejší je príbor voči korózii.

 

Vysoký lesk nerezový príbor získa vďaka povrchovej úprave a lešteniu pomocou textilných kotúčov a rôznych typov leštidiel. Na skrášlenie ešte výrobcovia môžu použiť drahé kovy, napríklad striebro a zlato. Takto upravené príbory sú ešte chúlostivejšie pri používaní a náročnejšie na starostlivosť.

Prečítajte si aj: Nechce sa vám sledovať módne trendy? Stavte na nadčasové kuchyne s týmito 4 tipmi

Správna starostlivosť

Kúpou kvalitných príborov ste síce urobili prvý krok, ale ich vzhľad ovplyvňuje to, ako sa o ne staráte. Nerezovému príboru škodí mnoho vecí - vzduch, vlhko, no najmä rôzne chemické zlúčeniny v potravinách. Určite mu neprospieva, keď ho po použití necháte „čakať" na umytie ani to, že ho namočíte do umývadla, aby z neho zvyšky jedál ľahšie zišli.

Prečítajte si aj: Strop zo sadrokartónu? Nikdy! Vieme, aký strop v kuchyni bude moderný aj o sto rokov

Nerezové príbory môžete umývať ručne aj v umývačke. Nesmiete však použiť príliš agresívne čistiace prostriedky a drsné pomôcky, ktoré môžu poškriabať povrch. Na narušenom povrchu sa ľahšie usadzujú nečistoty a získa sa zanesený vzhľad.

 

Dobre ich uložte

Pravdou je, že poškriabané príbory už nikdy nebudú vyzerať tak skvelo ako nové. Preto je dôležité predchádzať ich poškriabaniu opatrným umývaním. Veľkú úlohu zohráva správne ukladanie. Nemôžete nahádzať príbory len tak jeden na druhý, a potom sa čudovať, prečo nie sú pekné. Na odkladanie používajte špeciálne stojany a príborníky, ktoré majú samostatné priehradky na jednotlivé druhy.

Prečítajte si aj: Ako správne rozmiestniť elektrospotrebiče vo varnej zóne v kuchyni?

Ako mu vrátiť lesk?

Nemusíte používať najdrahšie čistiace prostriedky, príborom vrátite lesk pomocou prostriedkov, ktoré máte doma v špajzi. Účinne funguje napríklad voda, ktorá zostala po varení zemiakov. Príbory ponorte do hrnca na 10 - 15 minút, a potom ich vyleštite mäkkou handričkou. Škrob zo zemiakov pomôže odstrániť mastnotu a vráti príborom stratený lesk.

Prečítajte si aj: Vďaka kuchyni v TEJTO farbe budete mať nonstop dobrú náladu

Alobal a sóda

Príbory vložte do hrnca, ktorý ste vystlali alobalom. Nalejte vodu s lyžičkou sódy bikarbóny, prípadne kypriaceho prášku a nechajte variť na miernom ohni. Sóda pomôže uvoľniť špinu, ktorá pôjde výborne dole, najmä tá spomedzi „zubov" vidličiek. Čistiacu silu má tiež soľ, no trvá to trochu dlhšie. Opäť do hrnca s alobalom nalejte prevarenú vodu a 2 - 3 lyžice soli. Nechajte pôsobiť hodinu, a potom príbory vyleštite.

Pozrite si v našej GALÉRII nádherné príborníky v jedálni a aj to, čo si z nich môžete po "doslúžení" vyrobiť.

Autor: Radomír

Focus Media

Video

Diskusia