To ste ešte nevideli: Grilujú vodou namiesto ohňom!

Zeleň a záhrada | 12.07.2016

Sezóna letného grilovania je v plnom prúde. Stretnutia s priateľmi sa nezaobídu bez pochúťok pripravených pod otvoreným nebom na otvorenom ohni. Ale grilovať sa dá i inak.

Zdravšie a chutnejšie
Mnohí odborníci na výživu neodporúčajú častú konzumáciu grilovaných jedál. Problémom vidia v tom, že pri grilovaní do ohňa odkvapkáva tuk, ktorý v ohni zhorí a pritom sa uvoľňujú karcinogénne látky. Spolu s dymom stúpajú na pripravované jedlo, čím ho kontaminujú. Ale grilovanie môže byť i zdravé. Dôležité je, na akom grile a akým spôsobom si pochúťky pripravujete.

Pozrite sa: Neuveriteľne krásne kovové ohniská majú viacero výhod

Parné grilovanie
Na vodnom grile pripravíte rôzne druhy jedál bez toho, aby stratili na kvalite a nutričnej hodnote. Gril je skonštruovaný tak, že nad ohniskom je nádoba s vodou, v ktorej sa odtekajúce šťavy zachytia a nedochádza k ich zhoreniu. Nejde o žiadne dusenie v pare, pokrm sa pečie nad mriežkou pri teplote vyše 200 °C. Para, ktorá stúpa z nádoby napomáha, aby sa mäso alebo zelenina nevysušili, ale ostali šťavnaté.

Šikovný pomocník
Vodný gril má podobu valcovitej piecky s pokrievkou. Lepšiu stabilitu mu dodávajú nožičky. V dolnej časti sú dvierka na prikladanie do ohniska, nad ním je umiestnená nádoba, do ktorej sa pri grilovaní nalieva voda. V hornej časti grilu nad nádobou s vodou je rošt. Súčasťou je nerezová pokrievka s teplomerom. Na výrobu grilu sa používa kvalitný nerezový plech, ktorý spĺňa hygienické normy. Ku grilu si môžete dokúpiť i rôzne doplnky, ktoré rozširujú jeho možnosti: rošt s nadstavcom, odkladacie mriežky.

Inšpirujte sa: Nápady na zaujímavé letné kuchyne

Domáca udiareň
Vo vodnom grile sa na kúrenie používa drevo, ktoré by malo byť z listnatých stromov. Ak chcete aromatickejšie jedlo, môžete použiť drevo z ovocných stromov. Drevo z ihličnanov nie je veľmi vhodné, lebo obsahuje živicu, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť chuť jedla. Počas prípravy gril zakryte pokrievkou. Jedlo sa zároveň griluje, pečie i údi. Máte istotu, že pokrm sa prepečie rovnomerne zo všetkých strán a netreba ho otáčať. Ak chcete mäso len údiť, musíte udržiavať v grile teplotu na úrovni 60 - 80 °C.

Aký si vybrať?
Existujú rôzne veľkosti vodných grilov. Záleží, kde a pre koľko osôb chcete grilovať. Najmenšie grily môžete používať na balkóne i doma v kuchyni. Nebojte sa, susedov nebudete obťažovať dymom, pretože pri správnej prevádzke vodný gril takmer nedymí. Na vodnom grile môžete pripravovať rôzne druhy mäsa, ryby i zeleninu. Grilovať môžete na dvoch roštoch súčasne.

Prečítajte si: Ako si vyrobiť vlastné ohnisko v záhrade

Jednoduchá obsluha a čistenie

Na jedno grilovanie vystačíte s pár polienkami dreva. Keďže pri horení dreva vzniká len minimálny odpad a do popola neodkvapkáva masť, čistenie je veľmi príjemné. Stačí vysypať popol, umyť nádobu na vodu a gril máte pripravený na ďalšiu akciu. Vaši priatelia a rodina ocenia šťavnaté, chrumkavé a zdravé dobroty.

Autor: Radomír

Focus Media

Video

Diskusia